Rosetur til Sverige 9-10 juli 2011

Tidlig lørdag morgen dro 23 roseentusiaster avgårde på busstur, og ytterligere 2 deltagere kjørte egen bil. Målet var 3 rosehager på vestkysten av Sverige.

Busstur er hyggelig og sosialt! Underveis vi fikk testet både rosekunnskaper og Sveriges geografi i en quiz. Det siste emnet var nok vanskeligst! Beate dømte steng, men rettferdig, og overrakte premie til vinneren. Føste stopp var  Lenas hage i Fjällbacka. Her var det masse roser i blomst! Lena har en forholdsvis liten hage utenfor et idyllisk lite trehus i sentrum av Fjällbacka. Men om hagen var liten, var rosene til gjengjeld mange! Lena har roser av alle typer og i alle farger. Vi beundret både historiske og moderne roser i en personlig hage hvor bedene var kantet med gatestein, og hvor det i tillegg var små stier av gatestein samt dam og brønn. Ikke mye gressplen der, nei! Lena fortalte at vinteren 10/11 hadde vært hard også her, men likevel blomstret det overalt. Jeg falt særlig for et par av de historiske rosene: Ferdinand Pichard sto med flotte knallrosa blomster med røde striper. For en duft! Og Baronne Adolphe de Rotschild var bare vakker. Linneus het en av de moderne rosene jeg merket meg: gul-orange middelstore blomster i store mengder lagde en svært fargeglad busk.

Etter lunsj på bryggekanten i idylliske Fjällbacka, dro vi videre til neste hage: Storehagen Rotäkta Rosor i Uddevalla. Dette er en av Sveriges største private rosehager. En nydelig hage med velstelte bed, overraskende detaljer og morsomme små stilleben av planter. Hagen innehold det meste av roser, alt fra enorme slyngroser til busk- og klaseroser. Her var det masse å se, både roser, gress, klematis og stauder.
Hagen eies av Stig og Kicki Gustavsson, som viste oss rundt i hagen, og som snakket varmt om fordelene ved roser på egen rot. Alle de 500 rosene i hagen er rotekte.
Det er forøvrig åpen hage med rosesalg og omvisning enkelte dager om sommeren, verdt å sjekke hvis man er i nærheten. http://www.storehagen.se

Hele neste dag tilbragte vi i Göteborgs Trädgårdsförening. Denne parken ligger midt i Gøteborg sentrum, og er et idyllisk og veldig sjarmerende hageanlegg med store trær, palmehus, rosarium og nydelig beplantede blomsterbed. Vi fikk omvisning i rosariet, og vandret deretter rundt i rosehagen på egenhånd. Rosariet har totalt 2000 roser fordelt på 1400 arter og kultivarer, så her var det mye som skulle beundres, luktes på og tas bilder av! Nytt for meg var den Ostindiske delen av rosehagen, som bestod av opphøyde murer med espalier over, og tilplantet med hvite roser og sølvfargede stauder. Nydelig!

På ettermiddagen startet vi hjemreisen, og ankom Oslo søndag kveld. Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur!
Marit

Lena peker og forteller i hagen sin i Fjällbacka

Ferdinand Pichard

Kicki snakker entusiastisk om rosene i Storehagen

Göteborgs Trädgårdsförening

Rosene i rosariet får være representert ved Sweet Pretty:

Anne 28.06.2013 16:55

Vad festligt! Precis samma runda gör jag varje sommar: Lenas rosarium, Storehagen och Trädgårdsföreningen i Göteborg./ Anne
www.rosasrosorivilan.blogspot.com

Nyeste kommentarer

21.04 | 10:32

Hei! Programmet står på forsiden, om du scroller litt ned!

21.04 | 10:14

Hei, jeg gleder meg til sommer og rosetur, lurer på hvor kan man se pr...

07.06 | 12:44

Turen er dessverre avlyst i år. Vi satser på å gjennomføre den neste år.

07.06 | 09:33

Er det ledig plass på busstur til Vestfold?