TO VAKRE HAGER PÅ TOTEN

Din overskrift

HELENS VAKRE HAGE

DAG FORTELLER LEVENDE OM ROSENE

Lørdag morgen, den 4. Juli. Forventningsfulle damer og herrer venter på bussen som skal ta oss på årets rosetur og et høydepunkt, i alle fall for meg, for Oslo og omegns roseforening.

Målet for turen er rosehager på Toten. Først Dag Lyngars hage, så Helen Fredholms hage.

Dag Lyngar er kjent i rosekretser og betraktes som en av Norges fremste roseeksperter. Han har drevet med roser lenge. Han er en populær foredragsholder og holder kurs om roser. Han har også skrevet bok om roser.

Helen Fredholm er kjent for mange, også for folk utenfor rosemiljøet. Jeg kjente Helen Fredholm gjennom bloggen hennes: www.helensdagbok.blogspot.com før jeg meldte meg inn i roseforeningen. Jeg vet Helen i sin tid har gått på kurs hos Dag. Helen har også gitt ut en bok og for første gang i mitt liv opplevde jeg hagen som vakrere enn boken. Det er sjeldent.

DAGS HAGE

Jeg hadde gledet meg lenge til turen. For å møte dem begge. Dag viste seg å være en ganske alminnelig og veldig hyggelig fyr, men med en helt unik smittende entusiasme og kunnskap om rosene sine. Turen gikk rundt i hele hagen hans, som er samlet rundt huset hans, med utsikt til Mjøsa. Fantastisk sted og fantastiske roser. Vi måtte dele oss inn i to grupper fordi vi kom med en helt full buss – og det ble mange. Jeg benyttet ”min pause” blant rosene hans og til å slappe litt av i skyggen, bli kjent med folk og drikke litt vann. Det var helt forferdelig varmt denne dagen. Jeg ble kjent og jeg fikk kjøpt en rose som var drevet fra stikling av Dag. Nydelig hage, utrolig spennende roser og morsomt å høre på Dag. En super opplevelse, verken mer eller mindre.

HELENS HAGE

Turen gikk videre til Helen og Helen er en nydelig person, som stilte i kjole og hatt som passet til huset og hagen. Omvisningen hos Helen gikk også i to runder. Drikke var det eneste jeg tenkte på – foruten roser. Helen har en helt annen hage enn Dag. Dag sin hage er en mer ”renere” rosehage. Helen har en stor, romantisk hage hvor de gamle trærne og det gamle huset er rammet inn stilsikkert av roser, stauder, klematis, sommerblomster, pynt og krukker. Vakker utsikt utover Mjøsa. Helen hadde de største pelargoniaene jeg noen sinne har sett og hun avslørte at hun gjødslet med Superba. Så lærte jeg det!

Inngangen til Helens hage har en egen Austins alle – og den kan ikke beskrives, den må oppleves! Helen har åpen hage noen dager i løpet av sommeren, så det er ingen grunn til ikke å dra dit. Jeg tror jeg skal en tur til neste sommer – på egenhånd.

Det som er spesielt med rosefolk – eller egentlig hagefolk – er at man kan snakke sammenhengende i alle fall en hel dag uten at man går tom for tema. Som nybegynner i hagen, særlig med roser, ble det så mye å plukke med av tips, råd, ideer og positive energi at jeg har i bøtter og spann å ta frem hele vinteren. For meg som fersking å snakke med alle som har drevet på i 8 år, 20 år, 40 år er helt fantastisk. Jeg reiste alene, det vil si, jeg kjente ingen fra før av. Hadde snakket så vidt med noen under Freiadagene, men det var det hele. Det gjorde ingenting. Jeg hadde det helt supert. Faren ved å lære så mye på kort tid og å få så mange ideer er at det kan bli nokså dyrt til neste sommer…

Velkommen på rosetur i 2010. Hvis du liker roser og ikke er medlem – da må jeg spørre, hvorfor i alle dager ikke? Det er ingen grunn til å ikke melde seg inn. Følg med på programmet til Oslo og omegn roseforening: www.oslorose.com

En hilsen, med ønske om en god jul og en snarlig vår.

Din overskrift

Wivi 28.01.2010 10:23

Roser er bare såå utrolig vakkert. Og den hagen her er jo bare et syn :)

Beate Melby 11.01.2010 23:39

Fantastisk bra referat, jeg er enig i at dette var en flott dag. Så lærerikt og inspirerende.

Hanne 12.01.2010 10:35

Så hyggelig å få positive tilbakemeldinger. Vi ses vel om ikke så lenge Beate.

Nyeste kommentarer

21.04 | 10:32

Hei! Programmet står på forsiden, om du scroller litt ned!

21.04 | 10:14

Hei, jeg gleder meg til sommer og rosetur, lurer på hvor kan man se pr...

07.06 | 12:44

Turen er dessverre avlyst i år. Vi satser på å gjennomføre den neste år.

07.06 | 09:33

Er det ledig plass på busstur til Vestfold?